Acest articol face parte din seria Ghid complet despre bocancii de munte.
O pereche bună de bocanci de munte te poate ajuta să excelezi în aventurile tale montane și îți și menține picioarele confortabile și sănătoase. Pentru a te susține, am creat această serie de articole în care acoperim totul, de la alegerea perechii potrivite, la legarea corectă și întreținerea bocancilor tăi de munte.
Bocancii de munte au o sarcina esențială – să te aducă dintr-un hike sau o plimbare pe munte, simțindu-te bine în picioarele tale. Alegerea perechii potrivite este ca alegerea partenerului potrivit. Lungă, presărată cu lecții din greșeli și cel mai mai important, cu lecții învățate despre tine și ce ți se potrivește ție.
Cu toate acestea, sunt câteva noțiuni de care merită să ții cont.
În primul rând, bocancii tăi de munte ideali trebuie să fie în sinergie cu genul de drumeție pe care îl practici și unde îți desfășori drumețiile. Dar înainte să spui “Da!” unei perechi de bocanci, trebuie să te asiguri și că îți vin bine.
Să le reluăm:
Tipul de drumeție: Concret, cum intenționezi să îți foloseșți bocancii? Când vorbim despre bocanci de munte, ne referim la bocanci pentru hiking, trekking, cu rucsacul în spate și pantofi de tip approach. Bineînțeles, diferențele dintre fiecare tip de activitate nu sunt evidente acum, așa că urmează să le parcurgem pe fiecare în teorie, la nivel de mișcare.
Componentele bocancilor: Este important să înțelegem ce materiale intră în compoziția părții superioare, inferioare, a branțului, a tălpii și a altor părți de bocanci pentru a-ți rafina procesul de selecție. Tot aici, vorbim și despre tehnologiile care intră în compoziția bocancilor.
Mărimea potrivită: Nimeni nu a iubit vreodată o pereche de bocanci de munte care nu i-a venit bine. Ce înseamnă asta? O pereche ideală de bocanci nu va permite călcâiului tău să se ridice în timp deplasării, și va permite îndeajuns de mult spațiu degetelor. Timpul pe care îl dedici încercând să îți identifici mărimea potrivită poate face diferența dintre raiul pe pământ (sau în bocanci), și leziuni supărătoare.
Ești pregătit să cumperi? Vizitează-ne ghidul despre bocancii noștri preferați de drumeții.
Tipurile de bocanci de munte (sau tipurile de drumeție)
Drumeții cu rucsacul în spate
Dacă petreci mult timp pe munte, parcurgi trasee de diferite dificultăți tehnice, ai parte de ieșiri pe mai multe zile, și stai cu cortul sau dormi la diferite refugii, tu în esență, faci drumeții cu rucsacul în spate. Factorul decisiv când vine vorba de alegerea bocancilor de munte este nevoia de a-ți umple rucsacul cu mult echipament, mâncare și ustensile.
Elementele principale pe care le vom avea în vedere când alegem bocanci pentru astfel de drumeții sunt:
- Protecția
- Suportul
- Impermeabilitatea
La fel, vom avea în vedere și amortizarea și confortul, pentru a reduce tensiunea asupra articulațiilor.
Trekking
Trekking-ul se referă la excursii mai scurte decât cele din categoria anterioară. Rucsacul tău va fi de greutate redusă, însă traseul va fi tehnic și cu provocări. Bocancii pentru acest tip de activitate sunt confortabili și special concepuți pentru a fi ușori, însă fără a compromite siguranța și performanța. Tălpile confecționate din compuși avansați asigură aderență pe orice tip de teren, umed sau uscat, oferindu-ți și un sentiment de siguranță la fiecare pas.
Așadar, ce prioritizăm la bocancii de munte pentru activități de trekking?
- Greutate redusă
- Protecție
- Performanță
Hiking
Excusiile de tip hiking sunt de obicei de o singură zi și cunoscute drept drumeții la un pas vioi, pe un teren nu neapărat tehnic, precum poteci nebătute sau drumuri forestiere. Încălțămintea potrivită pentru această activitate este ușoară și confortabilă, special concepută pentru a susține o greutate limitată și utilizare mai puțin intensă precum la trekking. Cu accent pe funcționalitate, bocancii de hiking se găsesc atât în formă înaltă, cât și în formă joasă, ideali pentru agilitate dar oferind și susținere și protecție la nivelul gleznei.
Caracteristicle pe care le căutăm la o pereche de bocanci de hiking sunt:
- Greutatea redusă
- Amortizare bună pentru confort
- Bocanci înalți sau joși, în funcție de preferință
Când alegem bocanci înalți, și când bocanci joși?
Chit că este vorba despre preferință, alegerea dintre bocancii înalți sau joși ar trebui făcută în funcție de nivelul de expertiză și pregătirea fizică. Ambele versiuni garantează susținere bună a piciorului și a gleznei, însă cu siguranță modelul de bocanc înalt asigură un plus de susținere. Apoi mai vine vorba și de sezonul în care ieși în drumeții. În condiții de zăpadă, este clar că bocancii înalți vin cu avantaje deosebite.
Componentele bocancilor de munte
Elementele superioare ale bocancilor de munte
Când vine vorba de nivelul de greutate, respirabilitate, rezistență și impermeabilitate ale bocancilor, materialele care intră în compoziție au un cuvânt de spus.
Piele integrală (full-grain): Materialul asigură durabilitate excelentă și rezistență la abraziune și la umezeală. Este un material des întâlnit la bocancii de excursii cu rucsacul în spate pentru ture lungi cu rucsaci grei și pe teren accidentat. Nu este atât de ușor și respirabil ca materialele din combinații de nailon cu piele prelucrată, și presupune și un timp pentru a se lăsa și adapta la forma piciorului.
Piele întoarsă (split-grain): De obicei, pielea întoarsă se folosește în combinație cu nailon sau cu mesh de nailon, din care rezultă un bocanc ușor cu durabilitate excelentă. Presupune și un cost mai redus de producție fiind mai ieftin, însă cu rezistență mai scăzută la apă și abraziune (dacă bocancii nu sunt prevăzuți cu membrană impermeabilă).
Piele Nubuck: Acesta este un tip de piele integrală, dar cu aspect de piele întoarsă. Este extrem de rezistentă la apă și abraziune și cu durabilitate excelentă. Este și relativ flexibilă, însă și acest tip de bocanc necesită îndeajuns de mult timp de să se lase înainte de o tură lungă.
Materiale sintetice: Poliester, nailon sau “pielea sintetică” sunt componente des întâlnite în bocancii moderni de munte. Acestea sunt mai ușoare decât pielea, se lasă mult mai repede, se usucă mai repede, iar bocancii sunt de obicei mai ieftini. Partea proastă? Pot afișa semne de deteriorare mai repede din cauză că necesită mai multe cusături pe exteriorul bocancilor.
Membrane impermeabile: Bocancii promovați că fiind “impermeabili” sunt prevăzuți cu membrane impermeabile, ca Gore-Tex®, și mențin picioarele uscate în condiții de umezeală. Partea proastă este că respirabilitatea redusă ca urmare a membranei impermeabile (spre deosebire de membrană de tip mesh care permite respirabilitatea) duce la transpirarea piciorului.
Materiale vegane: Bocancii de munte din materiale vegane sunt confecționați fără niciun produs animal sau de origine animală.
Termoizolare: Sistemele sintetice de izolare termică intră în compoziția bocancilor de alpinism de iarnă pentru a asigura căldură în timpul escaladarii pe zăpadă sau gheață.
Talpa intermediară a bocancilor de munte
Talpa intermediară, care asigură amortizare, protejează picioarele de șocuri și determină, în cea mai mare parte, rigiditatea bocancilor. Poate bocancii rigizi nu sună prea bine, dar pentru ture lungi de creastă pe stânci sau teren accidentat, această caracteristică înseamnă confort ridicat și stabilitate. Un bocanc rigid previne epuizarea picioarelor asigurând deplasare fermă. Cele mai des întâlnite materiale care intră în compoziția tălpilor intermediare sunt EVA (etilen-acetat de vinil) și poliuretan.
- EVA este un material mai moale, mai ușor și mai accesibil ca preț. Tălpile intermediare au la bază diferite densități de EVA pentru a asigura susținere fermă în caz de nevoie (de exemplu, în jurul lăbii piciorului).
- Poliuretan este un material mai ferm și mai rezistent, și se regăsește în tălpile intermediare ale bocancilor de drumeții lungi cu rucsacul în spate și de alpinism de iarnă.
Sistem de susținere internă a bocancilor de munte
- Plăcuță de stabilizare și absorbire a șocului: Aceste inserții semi-flexibile sunt cuprinse între talpa intermediară și talpa exterioară pentru a asigura un plus de susținere pentru greutăți mari și protecție împotriva rădăcinilor sau a pietrelor.
Talpa exterioară a bocancilor de munte
Cauciucul se folosește în confecționarea tuturor tălpilor pentru bocancii de munte. Se mai folosesc și aditivi precum carbonul în compoziția bocancilor pentru drumeții lungi cu rucsacul în spate sau pentru bocanci de alpinism de iarnă, pentru a întări încălțămintea. Tălpile exterioare tari au durabilitate mai mare, dar pot aluneca dacă te abați de la traseul principal.
- Caneluri antiderapante: Acestea asigură tracțiune. Sunt adânci și groase, des întâlnite pe tălpile bocancilor de drumeții cu rucsacul în spate și alpinism de iarnă pentru a îmbunătăți aderența. Canelurile cu mult spațiu între ele asigură tracțiune și permit eliminarea noroiului mult mai ușor.
- Deliminatrea călcâiului: Se referă la zona clar definită a călcâiului, față de arc și de laba din față a piciorului. Reduce șansele de a aluneca în timpul coborârilor abrupte.
Compatibilitate cu colțari de alpinism
Dacă ai în plan să ieși în ture de alpinism de iarnă sau drumeții cu rucsacul în spate în sezonul rece, compatibilitatea bocancilor cu colțari sau crampoane este esențială. Când cauți încălțăminte pentru alpinism de iarnă pe site-ul nostru, alege tipul dorit de compatibilitate cu colțari din filtrele noastre.
Pentru a învăța mai multe despre colțari, citește articolul nostru despre ghidul alegerii colțarilor pentru alpinism de iarnă.
Mărimea potrivită a bocancilor de munte
O pereche ideală de bocanci de munte ar trebui să fie confortabilă pe toate părțile, să nu te strângă pe nicio parte și să ai îndeajuns de mult spațiu la degete.
Perechea ideală bifează toate aceste cerințe, în următoarele condiții:
- Dacă o încalți la finalul zilei (cu picioarele umflate)
- Dacă o încalți cu șosetele cu care îți propui să ieși în ture
- Dacă o încalți cu suporturi ortopedice sau orteze, în cazul în care porți
Chiar și după ce alegi perechea potrivită de bocanci și simți că este gata de purtat în ture, te încurajăm să ieși la câteva plimbări pregătitoare în condiții mai puțin provocatoare. Adaptarea la noii bocanci presupune plimbări simple, în condiții familiare și nu foarte lungi.
Odată ce ai perechea potrivită de bocanci de munte, nu îți rămâne decât să pornești la drum, să te bucuri de călătorie, de aerul curat și de natură și să țintești obiective noi.